Maak een ACCOUNT

*

*

*

*

*

*

Wachtwoord vergeten?

*

 

     

 

                     

Responsive webdesign

Responsive webdesign is een benadering van webdesign waarbij de ontwerper van een website streeft naar een optimale webervaring voor een breed scala aan apparaten (van desktop computerschermen tot mobiele telefoons). Het ontwerp van een responsive website schaalt mee met de afmetingen van een scherm, zonder in te leveren op leesbaarheid van tekst of bruikbaarheid van de gebruikersinterface.
De term responsive webdesign is bedacht in 2010 door Ethan Marcotte op de weblog A List Apart. Marcotte merkte destijds op dat steeds meer bedrijven investeerden in een mobiele website om hun klanten ook mobiel een optimale ervaring te bieden. Maar door het groeiende aantal apparaten, met allen hun eigen resolutie en afmetingen, bleek één mobiele website geen optimale oplossing. In plaats van te ontwerpen in vaste afmetingen, een benadering die stamt uit het printtijdperk, merkte Marcotte op dat het veel praktischer was om te ontwerpen in percentages en andere relatieve eenheden.

 

Beheer van één broncode

Veel mobiele websites zetten andere broncode in om de website aan de bezoeker te tonen. Ook gebruikt men vaak verschillende artikelen voor op de reguliere website en de mobiele website. Bij responsive webdesign is er sprake van één broncode. Dit resulteert in minder onderhoud en het kunnen benutten van dezelfde artikelen voor de mobiele website en de reguliere website. Doordat er van één cleane code gebruik gemaakt wordt scoort de responsive website hoog in Google.

 

Leesbaarheid van tekst is altijd goed

Responsive webdesign analyseert het schermformaat van de bezoeker en optimaliseert de weergave van tekst hiervoor. Bij kleine schermen zoals smartphones hoeven mensen dus niet langer eindeloos in te zoomen of van links naar rechts te scrollen om de tekst te kunnen lezen. Een responsive site zorgt automatisch voor een prettig leesbaar formaat letters.

 

Korte zinnen lezen prettig

Onderzoek wijst uit dat mensen op een website bij voorkeur zinnen lezen die bestaan uit circa 12 woorden per regel. Langere regels zorgen voor een grote ‘leesafstand’ die voor de ogen zeer vermoeiend kan zijn. Helaas maken veel websites van de gehele breedte van het schermformaat gebruik, waardoor de magische grens van 12 woorden wordt doorbroken en er platte alinea’s met zeer brede regels ontstaan. Een responsive website biedt diverse mogelijkheden om dit scenario te voorkomen, zoals het plaatsen van een afbeelding naast de tekst waardoor de regels korter zijn. Dit is grafisch niet alleen mooier om te zien, maar leest ook nog eens fijner.

 

Combinatie met een CMS

Een responsive website kan gecombineerd worden met een Content Management System. Hierdoor kan alle inhoud van een website, waaronder tekst en afbeeldingen, beheerd worden vanuit één centrale omgeving. Hiervoor hoeft verder geen extra software te worden geïnstalleerd.

 

Nadelen responsive webdesign

Geen aparte website voor mobiele apparaten meer nodig

In principe is dit een voordeel, maar soms kunnen er uitzonderingen zijn. Bezoekers vanaf een desktop computer kunnen in sommige specifieke gevallen namelijk andere wensen of belangen hebben dan mensen die de website vanaf een mobiele telefoon bezoeken. De mobiele website van een bedrijf dat handelt in beleggingen zal met name bezocht worden door mensen die snel op hun smartphone actuele koersinformatie willen checken. Aan de andere kant zal de desktop versie van de website met name bezocht worden door mensen die op zoek zijn naar een stukje verdieping en extra informatie over het bedrijf. In dit soort zeldzame gevallen kan het slimmer zijn om een aparte mobiele website te ontwerpen, in plaats van een responsive website die op alle apparaten hetzelfde weergegeven wordt.

 

Soms grotere afbeeldingen dan nodig

Kleine afbeeldingen die in of rondom tekst geplaatst worden, zijn vaak moeilijk in te laden op mobiele apparaten. Meestal worden er daarom simpelweg grotere afbeeldingen ingeladen die vervolgens door de browser kleiner worden gemaakt. Grote afbeeldingen zijn nodig om op grotere beeldschermen goed te worden ingeladen en weergeven. Alle apparaten maken immers gebruik van dezelfde tekst en afbeeldingen. Het lijkt er echter op dat dit probleem in de nabije toekomst zal worden opgelost. In dat geval zullen mobiele apparaten een responsive website nog sneller gaan inladen dan nu al het geval is en wordt dit nadeel omgezet in een voordeel.

 

Techniek niet ondersteund door oude browers

Hoewel oude varianten van Internet Explorer niet overweg kunnen met responsive websites, worden responsive technieken inmiddels door verreweg het merendeel van de browsers ondersteund. Denk hierbij aan de moderne versie van Internet Explorer 9 en de nieuwe versies van Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera en Safari. Wanneer een groot gedeelte van de doelgroep echter bestaat uit websitebezoekers die verouderde versies van een browser gebruiken, kan een responsive website enkele aanpassingen behoeven.

 

Tijd en kosten

Omdat een responsive website geschikt is voor alle mobiele apparaten, hoeft er vaak geen losse mobiele website ontwikkeld te worden. Het bouwen van een responsive design is voor websitebouwers tegenwoordig heel eenvoudig. Desondanks is de technologie achter responsive webdesign relatief jong, waardoor verder onderzoek noodzakelijk is om alle facetten beheersbaar te houden. Een ervaren webdesign bureau is dan ook geen overbodige luxe wanneer er een responsive website ontwikkeld dient te worden.

Een responsive website bespaart op lange termijn fors op de kosten. De website zal immers uitstekend voorbereid zijn op de toekomst en de wisselende schermformaten en resoluties die bezoekers hanteren. Daarnaast zijn er geen terugkerende kosten bij een responsive opgebouwde website.

 

Ons advies

Het lijdt geen twijfel dat verreweg de meeste bedrijven er baat bij zullen hebben om een responsive website te laten ontwikkelen. Door alle snelle technologische ontwikkelingen, de toename van mobiele apparaten en nieuwe afwijkende schermformaten is het ontwerpen van een website voor een standaard beeldscherm resolutie niet meer voldoende. Een geoptimaliseerde website die altijd goed wordt weergegeven is in dit tijdperk een absolute must. Responsive webdesign is voor elk modern bedrijf dan ook een verstandige keuze.

TOP

THEME OPTIONS

Header type:
Theme Colors:
Color suggestions *
THEME
* May not have full accuracy!